14 marts 2016

Vælg den rigtige cykelhjelm

Hvordan vælger jeg den rigtige hjelm?

En god cykelhjelm er en hjelm, man bruger. Hjelmen skal på hovedet – ikke på knagen. Derfor skal en god hjelm være så behagelig at have på, at man får lyst til at bruge den og udvikler en god vane med at tage den på. Hjelmen skal være nem at spænde og passe til hovedets facon. Og hjelmen skal se godt ud. Udseendet betyder meget for, om man til syvende og sidst har en cykelhjelm på hovedet, den dag uheldet er ude.

Statistisk set kunne 800 danskere undgå at komme til skade i hovedet hvert år, hvis alle cyklister tog hjelm på i trafikken. Det siger Rådet for Sikker Trafik.

Der er heldigvis mange hjelme at vælge imellem. Den rigtige hjelm skal passe til din fysik og dit kørselsmønster: Hvilken type cyklist er du, hvor langt og hvor hurtigt plejer du at køre, cykler du på alle årstider og i alt slags vejr? Derfor skal du prøve en række hjelme grundigt hos en cykelfagmand – han ved alt om at bruge en cykelhjelm rigtigt.

En cykelhjelm skal selvfølgelig først og fremmest være sikker.

Der er to måder at se, om en cykelhjelm er i orden:

Hjelmen skal være CE-mærket. CE står for Conformité Européenne, som betyder, at et produkt opfylder de fælles-europæiske regler, det skal, og lovligt kan markedsføres i EU.
Producenten bekræfter med CE-mærket, at produktet lever op til EU’s direktiver og standarder.

Hjelmen skal helst også bære mærket EN 1078, som er den specifikke europæiske standard eller norm, der gælder for cykelhjelme. Det Europæiske Standardiseringsråd CEN angiver i EN 1078-normen de helt præcise krav til en cykelhjelm, før den må sælges i EU. Kravene gælder hjelmens design, fremstillingsprocesser og de metoder, man tester hjelmene efter.

CE-mærket betyder, at producenten har forstået, at produktet skal overholde alle EU-krav til produktet.

EN 1078-mærket betyder, at producenten har forstået, hvilke EU-krav produktet skal overholde.

En god cykelhjelm skal være:

  • i hovedets facon
  • nem at spænde
  • rar at have på
  • pæn
  • mærket CE og helst også EN 1078

HF Christiansen forhandler to mærker i cykelhjelme, Limar og Brooks plus Helmmate-tilbehør til at opbevare cykelhjelmen tørt og aflåst sammen med cyklen.